Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Διακοπές & Γυαλιά Ηλίου: 5 + 1 Συμβουλές

Ανέβηκε από blogger 07/06/2019 0 Σχόλια

Το καλοκαίρι είναι ο κατεξοχήν καιρός των διακοπών – αλλά και ο καιρός του έντονου ήλιου! Ό,τι διακοπές και αν προτιμάμε, δε ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου μας.

 

Οι διακοπές είναι συνυφασμένες με ανέμελες, ευχάριστες στιγμές, αλλά και με έντονη έκθεση στον ήλιο. Ακόμα και αν δεν επιλέξουμε τη χαλάρωση σε κάποια παραλία, αλλά τον περιηγητικό τουρισμό, είναι σίγουρο πως οι καλοκαιρινές διακοπές θα μας βρουν τι περισσότερες ώρες της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους, που λούζονται από έντονο φως. Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα γυαλιά ηλίου είναι ίσως ο πολυτιμότερος σύντροφος των διακοπών μας.

 

Συγκεντρώσαμε έξι συμβουλές που θα μας κάνουν να περάσουμε αξέχαστες διακοπές, χωρίς να βάζουμε τα μάτια μας σε κίνδυνο ούτε για μια στιγμή. Από την αποθήκευση και την καθαριότητα των γυαλιών ηλίου μας, μέχρι την ασφάλεια μας και τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η άνετη όραση μπορεί να γίνει παιχνίδι σε αυτές τις διακοπές, με έξι απλές συμβουλές.

 

 

5 + 1 συμβουλές για καλοκαιρινές διακοπές με υγιή μάτια

 

Φροντίζουμε τα γυαλιά ηλίου να μας είναι άνετα: Όποιο είδος διακοπών και να προτιμούμε, το σίγουρο είναι πως θα φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας για πολλές ώρες, συνεχόμενα – είτε σε κάποια παραλία, είτε περπατώντας σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο, είτε κάνοντας τη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο κάποιας Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα γυαλιά ηλίου που θα μας συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι να είναι, εκτός από ποιοτικά, άνετα και με καλή εφαρμογή πάνω μας. Πρέπει αφενός να προστατέψουν αποτελεσματικά τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία, και αφετέρου, να μη κουράζουν ούτε την όρασή μας, αλλά ούτε τη μύτη, τα αυτά και τους κροτάφους μας. Επιλέγουμε ένα δοκιμασμένο ζευγάρι γυαλιών ηλίου, που ξέρουμε πόσο άνετο κι ευκολοφόρετο είναι.

 

Πακετάρουμε σωστά τα γυαλιά ηλίου μας: Δεν είναι σπάνιο, η χειραποσκευή που χρησιμοποιούμε στις διακοπές μας ή ακόμα και η τσάντα θαλάσσης μας να είναι παραφορτωμένες με διάφορα αντικείμενα. Ρίχνοντας «χύμα» τα γυαλιά ηλίου μας σε μια τέτοια τσάντα, ρισκάρουμε το να σπάσουν ή να γρατσουνιστούν, κάτι που μπορεί ως και να τα καταστρέψει. Είναι καλό να έχουμε μια ειδική, σκληρή θήκη, που θα προστατέψει τα γυαλιά μας αποκλειστικά από αυτούς τους κινδύνους.

 

Δεν αμελούμε τον καθαρισμό των γυαλιών ηλίου μας: Κατά την διάρκεια των διακοπών, είναι φυσικό να φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας για πολλές ώρες συνεχόμενα, ενδεχομένως πολύ περισσότερο από ό,τι μια συνηθισμένη μέρα. Αυτό δρα επιβαρυντικά στα γυαλιά μας, καθώς ο ιδρώτας, η σκόνη, η άμμος, το θαλασσινό νερό ή ακόμα και η ρύπανση του αέρα βρωμίζουν τόσο το σκελετό όσο και τους φακούς μας. Η λύση είναι φυσικά πολύ απλή: δεν αμελούμε τον καθαρισμό των γυαλιών ηλίου μας, με το ειδικό μαλακό πανάκι και ενδεχομένως το ειδικό καθαριστικό σπρέι, προκειμένου να αποτρέψουμε τις μόνιμες βλάβες που μπορεί να επιφέρει η βρωμιά.

 

Προσέχουμε τους κλέφτες: Σε πολλά τουριστικά μέρη, αλλά και σε πολυσύχναστους δρόμους του εξωτερικού, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των ελαφροχέρηδων πορτοφολάδων. Τα είδη που προτιμούν αυτού του είδους οι κλέφτες είναι συνήθως τα πορτοφόλια, οι φωτογραφικές μηχανές, τα κινητά τηλέφωνα και φυσικά, τα γυαλιά ηλίου. Αν δεν φοράμε τα γυαλιά μας, είναι καλό να τα έχουμε μέσα στην (κλειστή) τσάντα μας, στην ειδική τους θήκη, και να μην τα αφήνουμε εκτεθειμένα πάνω στο τραπέζι, την ξαπλώστρα ή την καρέκλα μας. Ακόμα, τις ώρες που δε φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας, όπως για παράδειγμα το βράδυ, ίσως είναι προτιμότερο να τα αφήνουμε στο κατάλυμά μας. Αν ταξιδεύουμε σε μέρη με υψηλή εγκληματικότητα, είναι καλύτερο να μη φορέσουμε ακριβά γυαλιά ηλίου γνωστής μάρκας, αλλά να έχουμε ένα δεύτερο, πιο διακριτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου μαζί μας.

 

Έχουμε πάντα ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου: Στη διάρκεια των διακοπών μας, συνηθίζουμε να περνάμε πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο, και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπό καθεστώς έντονης ηλιοφάνειας, οπότε είναι σημαντικό να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα μάτια μας. Ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών (ενδεχομένως ένα παλαιότερο μας ζευγάρι) θα είναι ο σύμμαχός μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα μάτια μας δε θα μείνουν απροστάτευτα σε περίπτωση απώλειας ή θραύσης του κανονικού ζευγαριού μας.

 

Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε «περίεργες» αγορές: Σε πολλά τουριστικά μέρη δραστηριοποιούνται πλανόδιοι πωλητές που πουλούν αμφίβολης ποιότητας γυαλιά, ενώ δεν είναι σπάνια και τα πάσης φύσης περίπτερα, κιόσκια κλπ που εμπορεύονται γυαλιά ηλίου – απομιμήσεις. Η διάθεση των διακοπών δεν πρέπει να επηρεάζει τις αγορές μας: σε κάθε περίπτωση, αγοράζουμε ΜΟΝΟ αυθεντικά, ποιοτικά γυαλιά ηλίου από εξειδικευμένα μαγαζιά, που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Τα ψώνια στις διακοπές είναι μια αγαπημένη συνήθεια, που όμως δεν πρέπει να βάλει σε κίνδυνο την οφθαλμική μας υγεία.

 

Το καλοκαίρι που ξεκινά φαίνεται σε όλους φωτεινό – ας είναι σκοτεινό μόνο για τα πολύτιμα μάτια μας, με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου!

Αφήστε το σχόλιο σας