Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Με ποιο τρόπο το ηλιακό φως βλάπτει τα μάτια;

Ανέβηκε από blogger 05/03/2020 0 Σχόλια

Όταν σκεφτόμαστε την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας για την υγεία μας, οι πιο πολλοί ανατρέχουμε στις δυσάρεστες αναμνήσεις των ηλιακών εγκαυμάτων, που όλοι λίγο πολύ έχουμε περάσει. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή της ηλιακής ακτινοβολίας έχει να κάνει με την οφθαλμική μας υγεία – και τα γυαλιά ηλίου είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας.

 

Σε μια μελέτη του 2014, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αναπτύσσεται και γίνεται ευρύτερα κατανοητή η καταστροφική δράση του ηλιακού φωτός σε μάτια που δεν φέρουν την κατάλληλη προστασία. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μπορεί να βλάψει τις πρωτεΐνες στον φακό του ματιού, κάτι που με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες για εμφάνιση καταρράκτη, μιας πολύ σοβαρής οφθαλμικής πάθησης που μπορεί να οδηγήσει ως και στην τύφλωση.

 

«Όταν δεν φοράτε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, η υπεριώδης ακτινοβολία που δεν μπορείτε να δείτε, διαπερνά το μάτι», λέει η Δρ Rebecca Taylor, οφθαλμίατρος με έδρα το Nashville και κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, συμπληρώνοντας πως «οι δομές του ανθρώπινου ματιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες». Το πίσω μέρος του ματιού, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής, έχει μια λεπτή κεντρική περιοχή γνωστή ως ωχρά κηλίδα. Εάν σχεδιάζαμε έναν στόχο στον αμφιβληστροειδή, ακριβώς πίσω από την κόρη του ματιού, η ωχρά κηλίδα θα ήταν το κέντρο του στόχου, εξηγεί η καθηγήτρια, τονίζοντας πως όταν το ηλιακό φως έρχεται στο μάτι, χτυπάει την ωχρά κηλίδα σαν ακτίνα λέιζερ.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μία από τις κύριες αιτίες της τύφλωσης που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας. Ακόμα, η έκθεση των ματιών στο ηλιακό φως συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον καρκίνο των ματιών, μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή κακοήθειας. Σε πιο απλές, αλλά εξίσου σημαντικές επιπλοκές, η έρευνα κάνει λόγο για μια μορφή βραχυπρόθεσμου τραυματισμού στα μάτια, που θυμίζει ηλιακό έγκαυμα και ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Η φωτοκερατίτιδα θεραπεύεται, ωστόσο αν αφεθεί χωρίς φροντίδα μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια όρασης.

 

Φυσικά, ο βαθμός κινδύνου από την ηλιακή ακτινοβολία αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της ηλιοφάνειας, το ποσοστό των αντανακλάσεων, την ώρα της ημέρας και την εποχή. Η θάλασσα, το χιόνι, αλλά και οι γυάλινες επιφάνειες δημιουργούν αντανακλάσεις σε τέτοιο βαθμό, που ουσιαστικά διπλασιάζουν το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε, και επομένως και των σχετικών κινδύνων, σύμφωνα με τον Δρ C. Stephen Foster , καθηγητή Οφθαλμολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Εξυπακούεται ότι για όσους περνάνε αρκετό χρόνο σε μέρη με έντονες αντανακλάσεις, τα γυαλιά ηλίου είναι ιδιαίτερα απαραίτητα, ενώ οι πολωτικοί φακοί, που εξαφανίζουν τις αντανακλάσεις, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο.

 

Η μελέτη καταλήγει δίνοντας έμφαση πως δεν έχει σημασία το χρώμα των φακών, το σχήμα των γυαλιών και το πόσο σκούρα είναι, αλλά κατά κύριο λόγο το πόσο αποτελεσματικά μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι να αναζητούμε πάντα αξιόπιστα και αυθεντικά γυαλιά  ηλίου, κατασκευασμένα με τις σωστές προδιαγραφές, που να φέρουν οπωσδήποτε τις σχετικές σημάνσεις.

 

Ο ήλιος μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος – γι αυτό, τα γυαλιά και τα μάτια μας!

Αφήστε το σχόλιο σας