Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Πώς προστατεύουμε τα γυαλιά ηλίου μας στην παραλία;

Ανέβηκε από blogger 24/05/2019 0 Σχόλια

Αν και τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας, η χρήση τους σε μια καλοκαιρινή παραλία που λούζεται από το φως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα γυαλιά ηλίου μας από τους κινδύνους που τα απειλούν σε μια παραλία;

 

Κατά την επίσκεψή μας σε μια παραλία, τα μάτια έρχονται σε επαφή με πολύ μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η παρατεταμένη παραμονή μας σε ανοιχτό χώρο συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση. Ακόμα, το νερό της θάλασσας πολλαπλασιάζει της ακτινοβολίες, καθιστώντας τη χρήση πολωτικών φακών απαραίτητη. Ωστόσο, τα γυαλιά ηλίου μας στο περιβάλλον μιας παραλίας έρχονται αντιμέτωπα με διάφορες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

 

Οι προκλήσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την πιθανότητα φθοράς των φακών και του σκελετού μας από την άμμο, το θαλασσινό νερό ή τις συνθήκες μεταφοράς των γυαλιών μας, αλλά και με την πιθανότητα κλοπής του αγαπημένου μας ζευγαριού. Τηρώντας ωστόσο μερικές απλές προφυλάξεις, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως τα αγαπημένα μας γυαλιά θα είναι σα καινούρια, ακόμα και μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο βουτιές!

 

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα γυαλιά ηλίου μας στην παραλία;  

 

Αποφεύγουμε την επαφή με το αλμυρό νερό

Αν και τα σύγχρονα γυαλιά ηλίου είναι φτιαγμένα από ανθεκτικά υλικά που δεν καταστρέφονται εύκολα, ειδικά σε ό,τι αφορά τους φακούς και τις επιστρώσεις τους, η παρατεταμένη επαφή με το αλμυρό νερό είναι καλό να αποφεύγεται. Ειδικά στα γυαλιά με μεταλλικό σκελετό, το νερό της θάλασσας μπορεί να αφήσει άλατα, τα οποία θα γίνουν αντιληπτά ως λευκές κηλίδες, ενώ αντίστοιχα και οι φακοί μπορεί να φαίνονται λίγο θαμποί μετά από μια ημέρα στην παραλία. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγουμε να βρέξουμε τα γυαλιά ηλίου μας, ωστόσο αν τύχει και βραχούν, τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τα καθαρίζουμε άμεσα, με το ειδικό πανάκι και το αντίστοιχο καθαριστικό γυαλιών.

 

Τοποθετούμε τα γυαλιά μας σε σκληρή θήκη

Πακετάροντας τα πράγματα μας σε μια τσάντα παραλίας, καθιστούμε τα γυαλιά ηλίου μας ευάλωτα σε γρατσουνιές, σπασίματα ή λυγίσματα του σκελετού, αν τα έχουμε ριγμένα χύμα στην τσάντα μας ή αν τα φυλάμε σε μαλακή, υφασμάτινη θήκη. Είναι καλύτερο να τα τοποθετήσουμε σε μια σκληρή θήκη, που θα τα προστατέψει αποτελεσματικά από τυχόν λυγίσματα και χτυπήματα που μπορεί να συμβούν μέσα σε μια τσάντα παραλίας.

 

Προσοχή στην άμμο

Αν η παραλία που θα επισκεφτούμε είναι αμμώδης, είναι σημαντικό να προσέξουμε να αποφύγουμε την επαφή των γυαλιών ηλίου μας με την άμμο, καθώς οι φακοί μπορεί να γρατσουνιστούν. Αποφεύγουμε να αφήσουμε τα γυαλιά μας στην ψάθα, στην πετσέτα ή πάνω στην άμμο, και όταν δε τα φοράμε, είναι καλό να τα τοποθετούμε στην ειδική θήκη τους. Το τρίψιμο της άμμου πάνω στο φακό μπορεί να του δημιουργήσει αμυχές και γρατσουνιές, που επιδιορθώνονται εξαιρετικά δύσκολα.  Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στον αέρα, καθώς η μεταφορά άμμου μπορεί να γρατσουνίσει τα γυαλιά μας.

 

Αποφεύγουμε να πέσουμε θύματα κλοπής

Τα γυαλιά ηλίου συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που επιλέγουν οι κλέφτες που δρουν σε παραλίες, καθώς είναι ελαφριά, εύκολο να κλαπούν και ιδιαίτερης αξίας. Όταν κάνουμε μπάνιο, δεν αφήνουμε ποτέ τα γυαλιά μας σε κοινή θέα, αλλά τα τοποθετούμε στην τσάντα μας ή τα τυλίγουμε με μια πετσέτα, αφού τα έχουμε βάλει στη θήκη τους. Αν τα γυαλιά μας είναι γυαλιά ακριβής μάρκας, μια λύση «καμουφλάζ» ίσως αποδειχτεί σωτήρια: μια σκληρή θήκη γυαλιών χωρίς λογότυπα τραβά σίγουρα λιγότερους επίδοξους κλέφτες από μια θήκη στην οποία φιγουράρει ένα ακριβό λογότυπο.

 

Χρησιμοποιούμε δύο ζευγάρια γυαλιών ηλίου

Αρκετοί επιλέγουν να μη φορούν τα γυαλιά ηλίου τους την ώρα που κολυμπούν, τόσο για να αποφύγουν τη φθορά τους, όσο και το ενδεχόμενο απώλειάς τους, ειδικά σε θάλασσα που έχει κύματα. Ωστόσο, η ακτινοβολία που λαμβάνουμε όταν κολυμπάμε είναι ιδιαίτερα αυξημένη, λόγω των αντανακλάσεων, και πέρα από την επιβάρυνση της οφθαλμική μας υγεία, η ενόχληση μπορεί να γίνει αντιληπτή με πονοκέφαλο, ζάλη και κούραση στην όραση. Αν έχουμε ένα παλαιότερο ζευγάρι γυαλιών ηλίου, που δεν θα μας ενοχλήσει η φθορά του ή ακόμα και η απώλειά του, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ώρα που κολυμπάμε, ή ενδεχομένως μπορούμε να προμηθευτούμε σπορ γυαλιά ηλίου, ειδικά για την περίσταση. Προσοχή: σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν επιλέγουμε φτηνά, κακής ποιότητας γυαλιά ηλίου – απομιμήσεις για τη θάλασσα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια μας.  

 

Τα γυαλιά ηλίου είναι ο καλύτερος και πιο απαραίτητος σύντροφος για ένα καλοκαίρι. Ας φροντίσουμε να τα κρατήσουμε ασφαλή, καθαρά και χωρίς φθορές, ακόμα και στην παραλία, για να είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα μάτια μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφήστε το σχόλιο σας