Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Πως επιλέγουμε γυαλιά ηλίου για τις αθλητικές μας δραστηριότητες;

Ανέβηκε από blogger 14/06/2019 0 Σχόλια

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ, αφού πρέπει να τα φοράμε κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ανάλογα όμως με τις συνήθειές μας, είναι καλό να επιλέγουμε και τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου.

Σε περίπτωση που ασχολούμαστε με κάποιο σπορ, είναι σημαντικό να εξετάσουμε μερικές παραμέτρους, προκειμένου να επιλέξουμε γυαλιά που να ταιριάζουν με τις δραστηριότητές μας. Αν και το πιο σημαντικό είναι να επιλέγουμε σε κάθε περίπτωση αξιόπιστα γυαλιά ηλίου, παράγοντες όπως το υλικό σκελετού και φακών, η άνετη εφαρμογή τους ή ακόμα και το χρώμα των φακών παίζουν το δικό τους ρόλο. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι σε κάθε περίπτωση, έχουμε επιλέξει το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών ηλίου για το αγαπημένο μας σπορ.

 

Πως επιλέγουμε γυαλιά ηλίου για τις αθλητικές μας δραστηριότητες;

 

Σκεφτόμαστε προσεκτικά τι χρειαζόμαστε: Σε περίπτωση που έχουμε ένα αγαπημένο σπορ, όπως την ποδηλασία, το κολύμπι ή την πεζοπορία, τα πράγματα είναι εύκολα, καθώς μπορούμε να επιλέξουμε ακριβώς αυτό που αρμόζει στις συνήθειες μας. Αν ασχολούμαστε ταυτόχρονα με περισσότερα σπορ, θα πρέπει να βρούμε έναν σκελετό που να ταιριάζει με όλες τις δραστηριότητες μας. Μια καλή ιδέα είναι να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας, ανάλογα με το πόσο συχνά ασχολούμαστε με κάθε σπορ: αν ποδηλατούμε τακτικά, αλλά κολυμπάμε σπάνια, τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξουμε πρέπει καταρχάς να είναι άνετα για ποδηλάτες.

 

Δίνουμε σημασία στην επιλογή του υλικού:  Το υλικό κατασκευής του σκελετού είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας όταν επιλέγουμε γυαλιά ηλίου που σκοπεύουμε να φορέσουμε σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγουμε τους μεταλλικούς σκελετούς, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα εύκαμπτοι και μπορούν να μας τραυματίσουνε σε περίπτωση θραύσης ή πτώσης. Προτιμάμε πλαστικούς σκελετούς ή ακόμα σκελετούς νάιλον, που είναι εύκαμπτοι και την ίδια στιγμή παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντοχή.

 

Προσέχουμε το σχήμα του σκελετού: Αρκετοί αθλητές επιλέγουν γυαλιά ηλίου wrap-around, τα οποία προσαρμόζονται στο σχήμα του κεφαλιού, προσφέρουν καλύτερη κι άνετη εφαρμογή και μειώνουν την πιθανότητα πτώσης, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα γυαλιά ηλίου και να μας τραυματίσει. Επιπρόσθετα, τα wraparound γυαλιά ηλίου αγκαλιάζουν εντελώς το μάτι και την περιοφθαλμική περιοχή, χωρίς να αφήνουν καθόλου την ακτινοβολία να περάσει. Το βασικό τους μειονέκτημα ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός πως εξαιτίας της εξειδίκευσης τους, δεν είναι κατάλληλα για καθημερινές εμφανίσεις. Στην περίπτωση που επιλέξουμε γυαλιά τέτοιου στυλ, είναι απαραίτητο να έχουμε και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου σε πιο καθημερινό στυλ, για τις ώρες που δεν ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας σπορ.

 

Λαμβάνουμε υπόψιν μας τον υπόλοιπο εξοπλισμό μας: Σε περίπτωση που το σπορ που αγαπάμε περιλαμβάνει πρόσθετο εξοπλισμό, είναι χρήσιμο να τον λαμβάνουμε υπόψιν πριν προχωρήσουμε στην επιλογή των γυαλιών μας. Αν για παράδειγμα το αγαπημένο μας σπορ απαιτεί κράνος, θα πρέπει τα γυαλιά ηλίου μας να έχουν άνετη εφαρμογή ταυτόχρονα με το κράνος. Αν επίσης το σπορ μας περιλαμβάνει επαφή με το υγρό στοιχείο, θα πρέπει τα γυαλιά μας να είναι πλήρως συμβατά με το νερό, από υλικό που δεν φθείρετε και καθαρίζεται εύκολα. Αν από την άλλη πλευρά, συνηθίζουμε να περνάμε πολλές ώρες στο χιόνι, είναι καλό να επιλέξουμε ειδικά γυαλιά, που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και εφαρμόζουν πολύ καλά στο πρόσωπό μας.

 

Επιλέγουμε προσεκτικά το υλικό των φακών: Οι φακοί των γυαλιών ηλίου από γυαλί συνήθως αποφεύγονται, γιατί είναι περισσότερο εύθραυστοι, ενώ οι πλαστικοί μπορεί να είναι πιο ανθεκτικοί και πιο οικονομικοί, είναι όμως αρκετά ευάλωτοι σε γρατσουνιές. Οι πολυκαρβονικοί φακοί αποτελούν μια διαχρονική επιλογή για γυαλιά ηλίου που προορίζονται για αθλητές, καθώς είναι ελαφριοί, ανθεκτικοί και ιδιαίτερα ποιοτικοί.

 

Δίνουμε σημασία στο χρώμα των φακών: Οι πράσινοι φακοί μειώνουν τις αντανακλάσεις και την αντίθεση, κάτι που τους κάνει κατάλληλους για ιστιοπλοΐα και υψηλά υψόμετρα. Οι κίτρινοι φακοί είναι πιο κατάλληλοι για σπορ σε χαμηλό φωτισμό, ενώ οι μπλε φακοί συνηθίζονται για ήπια αθλήματα που γίνονται σε ανοιχτό χώρο. Για χειμερινά αθλήματα, όπως το σκι, οι κόκκινοι φακοί προτιμώνται από πολλούς. Ακόμα, είναι καλό να έχουμε την επιλογή των πολωτικών φακών, καθώς θα ξεκουράσουν σημαντικά τα μάτια μας, αν η δραστηριότητά μας γίνεται σε χώρο με πολλές αντανακλάσεις, όπως η παραλία.  

 

Φυσικά, ό,τι γυαλιά και να επιλέξουμε, το σημαντικό είναι, πρώτα και πάντα, να επιλέξουμε ποιοτικά, αξιόπιστα γυαλιά ηλίου που θα μας επιτρέψουν να αφοσιωθούμε στο αγαπημένο μας σπορ χωρίς να ανησυχούμε για την υγεία των ματιών μας! Οι επιλογές είναι πολλές στο χώρο των γυαλιών ηλίου και είναι πάντοτε στο χέρι μας.

Αφήστε το σχόλιο σας