Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Προκαλούν τα πολωτικά γυαλιά ηλίου πονοκεφάλους;

Ανέβηκε από blogger 04/12/2018 0 Σχόλια

Αν και τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους που χαρίζουν άνετη όραση και σημαντική μείωση των αντανακλάσεων, ακούγονται φωνές που ενοχοποιούν τα πολωτικά γυαλιά ηλίου για αίσθημα ναυτίας, ζαλάδες, πονοκεφάλους, ακόμα και ημικρανίες. Είναι όμως υπεύθυνα τα πολωτικά γυαλιά ηλίου για αυτά τα συμπτώματα, και κάτω από ποιες συνθήκες;

Όταν μιλάμε για πολωτικά γυαλιά ηλίου, εννοούμε γυαλιά ηλίου που φέρουν ειδικό πολωτικό φίλτρο, προορισμένο να μπλοκάρει το πολωμένο φως, μειώνοντας έτσι κατά συντριπτικό ποσοστό της αντανακλάσεις, προσφέροντας ξεκούραστη όραση, εντονότερο κοντράστ στα χρώματα του περιβάλλοντος και καλύτερη αντίληψη των χρωμάτων. Τα πολωτικά γυαλιά φέρουν φυσικά και τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, όμως το χαρακτηριστικό που τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα γυαλιά ηλίου είναι το μπλοκάρισμα του πολωμένου φωτός.

 

Σύμφωνα με τις γνώμες τόσο των οπτικών, όσο και τον οφθαλμιάτρων, οι πολωτικοί φακοί από μόνοι τους δεν ευθύνονται για πονοκεφάλους ή ναυτία. Καθώς όμως, στο διαδίκτυο συναντά κανείς πολλά παράπονα που συσχετίζουν τα πολωμένα γυαλιά ηλίου με αυτά τα συμπτώματα, συγκεντρώσαμε μερικές αιτίες που ευθύνονται για πονοκεφάλους ή ημικρανίες και έχουν μια – έστω και μικρή – σχέση με τα πολωτικά γυαλιά ηλίου.

 

  • Φοράμε τα polarized γυαλιά ηλίου μας σε εσωτερικούς χώρους

Τα γυαλιά ηλίου έχουν εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και έντονων αντανακλάσεων, όπως για παράδειγμα σε μια παραλία, σε ένα χιονισμένο τοπίο ή μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που προτιμώνται συχνά και από αθλητές. Λόγω όμως των ειδικών φίλτρων που φέρουν, η απόδοσή τους όχι μόνο πέφτει στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και η παρατεταμένη αλληλεπίδρασή τους με οθόνες τηλεόρασης ή Η/Υ μπορεί όντως να κουράσει τα μάτια μας. Μια ενδεχόμενη ζαλάδα σε αυτή την περίπτωση, δεν οφείλεται στα polarized γυαλιά μας, αλλά στην λανθασμένη χρήση τους!

 

  • Έχουμε ιστορικό ημικρανιών ή υπερευαισθησίας στους πονοκεφάλους

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γυαλιά ηλίου μπορούν να πυροδοτήσουν κρίσης ημικρανίας σε άτομα με ιστορικό χρόνιων πονοκεφάλων. Φυσικά, αυτό δεν αφορά τα πολωτικά γυαλιά ηλίου αποκλειστικά, αλλά έχει να κάνει με όλα τα γυαλιά ηλίου γενικότερα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η συμβουλή οφθαλμιάτρου και παθολόγου, καθώς πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα υγείας, που χρήζει γενικότερα αντιμετώπισης και θεραπείας.

 

  • Έχουμε αγοράσει γυαλιά – απομιμήσεις

Είναι δεδομένο πως τα γυαλιά απομιμήσεις προκαλούν σοβαρές βλάβες στα μάτια μας και πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία. Στην περίπτωση των πολωτικών γυαλιών ηλίου, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αφού πέρα από τις μακροπρόθεσμες βλάβες στην οφθαλμική υγεία μας, υπάρχουν και άμεσες επιπτώσεις. Τα πολωτικά φίλτρα είναι πολλές φορές ιδιαίτερα περίπλοκα στην κατασκευή τους και δύσκολο να αναπαραχθούν αποτελεσματικά σε φτηνά απομιμήσεις. Εξαιτίας των πλημμελώς κατασκευασμένων πολωτικών φίλτρων, είναι όντως δυνατόν να εμφανίζεται αίσθημα ζαλάδας ή ακόμα και ναυτίας. Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου των μεγάλων εταιρειών δεν είναι απαραιτήτως ακριβά και με λίγο ψάξιμο μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιοτικά ζευγάρια που να ταιριάζουν και στο γούστο μας, αλλά και στο πορτοφόλι μας.

 

  • Χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να τα συνηθίσουμε

Είναι γεγονός ότι αν δεν έχουμε φορέσει ποτέ στη ζωή μας γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς, χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής προκειμένου τα μάτια μας να συνηθίσουν στα νέα φίλτρα. Η περίοδος αυτή δεν υπερβαίνει τις δυο ημέρες, κατά τις οποίες δεν είναι απίθανο να έχουμε ορισμένα ήπια συμπτώματα, ανάλογα πάντα και με το ιατρικό μας ιστορικό αλλά και με τις συνθήκες ζωής μας. Άτομα με μεγάλη μυωπία ή πρεσβυωπία ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση μιλάμε για κάτι εξαιρετικά ήπιο και πάρα πολύ σύντομο.

 

Όπως είδαμε, τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς σε καμία περίπτωση σε μπορούν να ενοχοποιηθούν για πονοκεφάλους ή ναυτίες, αφού τις περισσότερες φορές ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα δικά μας λάθη και όχι η φύση των πολωτικών φακών. Σε περίπτωση που τα πολωτικά σας γυαλιά ηλίου συνοδεύονται από έντονους πονοκεφάλους ή άσχημη ναυτία, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον παθολόγο ή τον οφθαλμίατρό σας, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας