Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Emilio Pucci: Πολυτέλεια & Κομψότητα με αέρα Φλωρεντίας

Ανέβηκε από blogger 07/03/2019 0 Σχόλια

Η Ιταλία έπαιζε, και συνεχίζει να παίζει, πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο της μόδας – και φυσικά, και στα γυαλιά ηλίου. Μερικοί από τους πιο διάσημους και ξεχωριστούς σχεδιαστές γεννήθηκαν, δημιούργησαν και έζησαν στην Ιταλία – ένας από αυτούς είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος, αλλά σχετικά παραγνωρισμένος στο ελληνικό κοινό, Emilio Pucci.

 

Ο Emilio Pucci γεννήθηκε το 1914 στη Φλωρεντία, καταγόμενος από παλιά οικογένεια Φλωρεντίνων ευγενών, που διέθεταν μάλιστα ιδιόκτητο palazzo στην αναγεννησιακή πόλη.  Αρχικά ακολούθησε καριέρα αθλητή, ενώ οι σπουδές του εκτάθηκαν σε διάφορα πεδία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την γεωπονική ως τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η μόδα θα τον απασχολήσει μετά τα ταραγμένα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Τα πρώτα του βήματα στην μόδα ο Emilio Pucci θα τα κάνει το 1947, με εντελώς αναπάντεχο τρόπο: σχεδιάζοντας τις στολές της ομάδας σκι του Κολλεγίου του Reed. Οι στολές θα αποδειχθούν εξαιρετικά πρωτότυπες και καλαίσθητες, και θα κερδίσουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχόλια και κριτικές, δίνοντας στον Pucci την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει. Ακολούθησαν σχέδια για μαγιό και άλλα αθλητικά ρούχα, όμως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Pucci αρχίζει να σχεδιάζει γυναικεία ρούχα, τα οποία εκθέτει στην πρώτη του μπουτίκ, στην Ρώμη. Ο Φλωρεντίνος σχεδιαστής κερδίζει τα βραβεία μόδας το ένα μετά το άλλο, αλλά η διεθνής αναγνώριση θα έρθει μόλις η σούπερσταρ Marilyn Monroe φωτογραφηθεί με σύνολό του – για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Sophia Loren.

 

Τα σχέδια του Emilio Pucci ακροβατούν πλέον ανάμεσα στην πολυτέλεια και την υψηλή ραπτική, από την μία πλευρά, και την αμεσότητα του πρετ-α-πορτέ, από την άλλη. Παράλληλα, η σχεδιαστική του δεινότητα εντάσσει και άλλους κλάδους στη δυναμική της εταιρείας, όπως εσώρουχα, αξεσουάρ και φυσικά, γυαλιά ηλίου. Το ταλέντο του και οι πρωτότυπες ιδέες του βρίσκουν εφαρμογή σε ανορθόδοξους τομείς : ο Pucci είναι ο πρώτος σχεδιαστής που αναλαμβάνει εξολοκλήρου στολές αεροσυνοδών, αλλά και ο πρώτος σχεδιαστής που σχεδιάζει ρούχα για την Barbie – ακόμα σημαντικότερο, το λογότυπο της διαστημικής αποστολής Apollo 15 φέρει την υπογραφή του. Μετά το θάνατό του, το 1992, το προσωπικό του brand συνέχισε την ανοδική του πορεία, υπό τη διεύθυνση της κόρης του. Μπουτίκ του οίκου ανοίγουν πλέον σε όλο τον κόσμο, ενώ το brand name γίνεται συνώνυμο της Ιταλικής φινέτσας και της προσιτής πολυτέλειας.

 

Στα γυαλιά ηλίου, ο Emilio Pucci ακολούθησε τα σχεδιαστικά μοτίβα που έκαναν τα ρούχα του άμεσα αναγνωρίσιμα: τα τολμηρά, αναπάντεχα κοψίματα και τα έντονα, σχεδόν καλειδοσκοπικά, χρώματα. Τα γυαλιά ηλίου Pucci χαρακτηρίζονται από φακούς σε έντονα και πρωτότυπα σχήματα, που μοιάζουν να φέρνουν τα κλασικά σχέδια, όπως το aviator ή το οβάλ, στα όριά τους. Η αγάπη του για την πολυχρωμία στο σχεδιασμό δε θα μπορούσε φυσικά να μην περάσει και στα γυαλιά ηλίου: οι σκελετοί των γυαλιών ηλίου Pucci ξεχωρίζουν για τα γεωμετρικά τους σχέδια αλλά και για την (διακριτική και πάντα καλόγουστη) πολυχρωμία. Ακόμα και αν η έκρηξη χρωμάτων απουσιάζει, αναπληρώνεται από την κατάλληλη επιλογή υλικών, όπως η ταρταρούγα, που δίνουν στα γυαλιά ακριβώς το χαρακτήρα που θα επιθυμούσε ο κοσμοπολίτης σχεδιαστής τους.

 

Αν επιθυμείτε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου που θα ακροβατεί ανάμεσα στην Ιταλική φινέτσα και πολυτέλεια και στον ποπ χαρακτήρα, τα γυαλιά ηλίου Emilio Pucci είναι μια εξαιρετική επιλογή. Όλη η δημιουργική ευφυία του σχεδιαστή τους και το δημιουργικό πνεύμα που ανέκαθεν χαρακτήριζε την Φλωρεντία θα στολίζει και θα προστατεύει τα μάτια σας με τον πιο όμορφο τρόπο.

Αφήστε το σχόλιο σας