Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Βοηθούν τα γυαλιά στην προστασία από τον κορωνοϊό;

Ανέβηκε από blogger 03/09/2020 0 Σχόλια

Το τελευταίο εξάμηνο, η ανθρωπότητα «χορεύει» στους ρυθμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, με ανυπολόγιστες κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες. Οι επιστήμονες έχουν ριχθεί  στην μάχη από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης της λοίμωξης και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά ταυτόχρονα αναζητώντας τρόπους θωράκισης από τον ιό. Στα πλαίσια αυτά, νέες μελέτες κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους.

 

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω των οφθαλμών;

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο, τα γυαλιά ηλίου, αν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το κύριο μέσο προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, εντούτοις μπορούν να συμβάλουν ως ένα βαθμό στην αποτελεσματικότερη προστασία μας από ενδεχόμενη μόλυνση.

Ο κορονωϊός Sars-Cov-2, όπως όλοι οι ιοί της ίδιας οικογένειας αλλά και γενικότερα οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, μεταδίδονται κυριότερα μέσω σταγονιδίων που εκκρίνονται από την αναπνευστική οδό (βήξιμο, φτάρνισμα, σάλιο). Τα σταγονίδια έχουν ιικό φορτίο και μολύνουν εύκολα τον ανθρώπινο οργανισμό, αν έρθουν σε επαφή κυρίως με το στόμα και τη μύτη. Ο κίνδυνος επίσης παραμένει αν έρθουμε σε επαφές που έχουν πρόσφατα μολυνθεί, και κατόπιν αγγίξουμε τα το στόμα, το πρόσωπο ή τη μύτη μας. Ένας παράγοντας που δεν είχε μελετηθεί διεξοδικά σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, αν και οι επιστήμονες προειδοποιούσαν από την πρώτη στιγμή, είναι τα μάτια.

Τα μάτια αποτελούν πύλη εισόδου για τους ιούς στο ανθρώπινο σώμα, και ο Sars-Cov-2 δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο έντονος, συγκρινόμενος με τις εισόδους που σχετίζονται με το αναπνευστικό, εντούτοις παραμένει υπαρκτός και δεν πρέπει να αγνοείται.

 

Πώς βοηθούν τα γυαλιά στην βελτίωση της προστασίας μας από τον κορωνοϊό;  

Τα γυαλιά ηλίου, όπως και τα υπόλοιπα μέσα προστασίας που καλύπτουν τους οφθαλμούς, όπως είναι για παράδειγμα οι προσωπίδες, βοηθούν στην προστασία από την προσβολή με κορωνοϊό με δύο τρόπους. Καταρχάς, αποτρέπουν τα μολυσμένα σταγονίδια να έρθουν σε επαφή με τα μάτια, μειώνοντας την πιθανότητα εισόδου του ιού στο σώμα. Μέσα προστασίας όπως οι μάσκες, αν και ανήκουν στην πρώτη γραμμή άμυνας και είναι τα σημαντικότερα εφόδια απέναντι στον κορωνοϊό, δεν καλύπτουν τα μάτια, αφήνοντας έτσι μια πιθανή είσοδο εισβολής ακάλυπτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμα, τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από την συχνή επαφή με μολυσμένα δάχτυλα, κάτι που ελαχιστοποιεί περεταίρω τις πιθανότητες μόλυνσης (τρίψιμο ματιών, νευρικό άγγιμα κλπ).

 

Ποια γυαλιά βοηθούν περισσότερο στην προστασία από τον κορωνοϊό;

Είναι ευνόητο πως επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι σε συνθήκες υψηλού κινδύνου και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δε πρέπει να αρκεστούν σε γυαλιά ηλίου, αλλά να αναζητήσουν ειδικά ιατρικά κάλυπτρα ματιών, σε συνεργασία με ειδικούς της υγείας. Ωστόσο, για την υπόλοιπη μερίδα του πληθυσμού, τα γυαλιά ηλίου μπορούν να είναι μια συμπληρωματική προστασία ιδιαίτερα σημαντικά.

Σημασία εδώ έχει τόσο το μέγεθος, όσο και η καλή εφαρμογή των γυαλιών. Τα υπερμεγέθη γυαλιά βοηθούν περισσότερο, αποκλείοντας μεγαλύτερη επιφάνεια γύρω από τα μάτια και δυσκολεύοντας την διάχυση των σωματιδίων, ενώ η καλή εφαρμογή «σφραγίζει» την οφθαλμική κοιλότητα ακόμα αποτελεσματικότερα.

Εξυπακούεται, ότι οι συστάσεις των ειδικών (τήρηση αποστάσεων, μάσκα, πλύσιμο χεριών) πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και πως τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμη «όπλο» στην μάχη με τον Sars-Cov-2. Φυσικά, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε «κορωνο-γυαλιά», αλλά αν είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης ενός νέου ζευγαριού γυαλιών ηλίου, καλό θα ήταν λάβουμε και αυτή την παράμετρο υπόψιν μας.

 

Ελπίζουμε πως, με την βοήθεια της επιστήμης, αυτή η δύσκολη περίοδος σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Μέχρι τότε, ας κάνουμε ότι περνά από τα (καθαρά) μας χέρια για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας.

Αφήστε το σχόλιο σας