Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Πως μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου για τον χειμώνα;

Ανέβηκε από blogger 29/01/2019 0 Σχόλια

Αν και είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τις ανέμελες, ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιρού και της άνοιξης, τα γυαλιά ηλίου είναι ένα αξεσουάρ το οποίο είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – και φυσικά, και το χειμώνα. Τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας επιλέγοντας ένα χειμωνιάτικο ζευγάρι γυαλιών ηλίου;

 

Αρχικά, αξίζει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να φοράμε γυαλιά ηλίου ακόμα και τις συννεφιασμένες, χειμωνιάτικες ημέρες. Αν και σε συνθήκες περιορισμένης ηλιοφάνειας δεν αναμένεται να νιώσουμε έντονες οχλήσεις λόγω του φωτός, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, η οποία εξάλλου ευθύνεται για μακροπρόθεσμες και σοβαρές οφθαλμικές βλάβες, είναι πάντοτε παρούσα, ακόμα κι αν δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή – οπότε, η προστασία των ματιών καθίσταται, και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επιτακτική ανάγκη.

 

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τα μάτια μας, αν ασχολούμαστε με χειμερινά σπορ ή αν κινούμαστε σε περιοχές με έντονη χιονόπτωση. Η αντανάκλαση του φωτός στην λευκή επιφάνεια του χιονιού πολλαπλασιάζει την προσλαμβανόμενη ακτινοβολία και, καθώς δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και σε παροδική τύφλωση.

 

Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο απολύτως απαραίτητα για την οφθαλμική υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ένα ιδιαίτερο fashion item, ένα αξεσουάρ που κολακεύει και αναδεικνύει την εμφάνισή μας. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες εταιρείες γυαλιών ηλίου λανσάρουν πάντοτε ξεχωριστές χειμωνιάτικες κολεξιόν, τόσο για αντρικά γυαλιά ηλίου, όσο και για γυναικεία γυαλιά ηλίου.  Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την εξαιρετικά συμφέρουσα περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, αντιλαμβανόμαστε πως όσο και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη σκέψη, ο χειμώνας αποτελεί μια πολύ καλή περίοδο για την αγορά ενός νέου ζευγαριού γυαλιών ηλίου.

 

Tι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το χειμωνιάτικο ζευγάρι γυαλιών ηλίου μας;

 

Όπως πάντα, οι προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου μας καθορίζονται από τις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Αν επιθυμούμε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου για καθημερινή χρήση στην πόλη, ίσως είναι σωστό να κάνουμε διαφορετικές επιλογές από κάποιον που συνηθίζει να κάνει snowboard ή σκι κάθε Σαββατοκύριακο. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες βασικές προδιαγραφές που είναι καλό να ακολουθούνται στα χειμερινά γυαλιά ηλίου μας – κάποιες από αυτές είναι δεσμευτικές, ενώ κάποιες εξαρτώνται από τις συνήθειες μας.

 

Προστασία UV: H προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι ένας τομέας στον οποίο δεν επιτρέπεται να κάνουμε εκπτώσεις. Το γεγονός ότι θα φορέσουμε τα γυαλιά μας σε μέρες με συννεφιά δε θα πρέπει να μας οδηγήσει στην αγορά γυαλιών ηλίου που δεν πληρούν τις κατασκευαστικές προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιλέγουμε, και για τον χειμώνα, ποιοτικά, επώνυμα γυαλιά ηλίου, που θα προστατέψουν τα μάτια μας αποτελεσματικά.

 

Πλαστικοί Σκελετοί: Τα γυαλιά ηλίου με πλαστικούς σκελετούς σε γενικές γραμμές τείνουν να είναι πιο άνετα σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, λόγω της φύσης του υλικού κατασκευής τους. Συνήθως έχουν καλύτερη εφαρμογή και μεταδίδουν την αίσθηση του κρύου δυσκολότερα από τους αντίστοιχους μεταλλικούς σκελετούς. Χωρίς να είναι απόλυτα δεσμευτικός, αυτός ο κανόνας μπορεί να μας βοηθήσει στο να επιλέξουμε το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών ηλίου για τις κρύες, χειμωνιάτικες ημέρες.

 

Πολωτικοί Φακοί: Σε περίπτωση που επιδιδόμαστε τακτικά σε χειμερινά σπορ, η αγορά γυαλιών ηλίου με πολωτικούς φακούς κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς οι πολωτικοί φακοί έχουν την ιδιότητα να μειώνουν κατά πολύ τις ενοχλητικές αντανακλάσεις του φωτός στο χιόνι, αλλά και να προσφέρουν καλύτερη ορατότητα στα παγωμένα χειμωνιάτικα τοπία, κάτι που όχι μόνο θα κάνει πιο ξεκούραστη την όρασή μας κατά την ώρα της άθλησης, αλλά θα συμβάλει ίσως και στην βελτίωση της ασφάλειάς μας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι πολωτικοί φακοί συνεχίζουν να ενδείκνυνται, απλά ίσως να μην είναι 100% απαραίτητοι, όπως στην περίπτωση των χειμερινών σπορ.

 

Πολυκαρβονικοί φακοί: Σε περίπτωση που ασχολούμαστε με σπορ, οι πολυκαρβονικοί φακοί φαντάζουν καλή επιλογή, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με τους γυάλινους φακούς, κάτι που θα μας φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις πτώσεων, προσκρούσεων ή γενικότερα μικροατυχημάτων. Σε γενικές πάντως γραμμές, τα επώνυμα, ποιοτικά γυαλιά ηλίου εμφανίζουν αξιοσημείωτη αντοχή και για αυτό τον λόγο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

 

Τελευταίες τάσεις της μόδας: Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα αξεσουάρ, που εκτός από την προστασία που μας χαρίζει, πρέπει να μας τονώνει την αυτοπεποίθηση και να αναδεικνύει το προσωπικό μας στυλ. Μια ματιά στις τελευταίες τάσεις του χειμώνα για τα αντρικά αλλά και τα γυναικεία γυαλιά ηλίου μπορεί να μας δώσει ενδιαφέρουσες ιδέες και να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε σχετικά με την αγορά μας.

 

 

Και αυτό το χειμώνα, μπορούμε να διατηρήσουμε τα μάτια μας ασφαλή και το στυλ μας ακαταμάχητο, επιλέγοντας τα σωστά γυαλιά ηλίου – τα μάτια μας αξίζουν πάντοτε το καλύτερο!

 

Αφήστε το σχόλιο σας