Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Γυαλιά ηλίου Cat Eye: Διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας

Ανέβηκε από blogger 07/11/2018 0 Σχόλια

Είναι ίσως το κατεξοχήν θηλυκό σχέδιο γυαλιών ηλίου και μια δημοφιλής επιλογή για γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το προσωπικό τους στυλ. Ο λόγος για τα γυαλιά ηλίου Cat Eye, των οποίων η πορεία και η γέννηση κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

 

Είναι γεγονός πως αρχικά οι πρώτοι σκελετοί σε σχήμα Cat Eye σχεδιάστηκαν προορισμένοι για γυαλιά οράσεως, όχι ηλίου, και έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ κατά τον μεσοπόλεμο. Η σχεδιάστρια τους, Altina Schinasi,  προσπάθησε συνειδητά να κατασκευάσει ένα ζευγάρι γυαλιών που να είναι όμορφο και σχεδιαστικά πρωτότυπο, εκτός από πρακτικό και χρηστικό. Άντλησε έμπνευση από τις καρναβαλικές μάσκες τις Βενετίας, σχεδιάζοντας τα γυαλιά που τελικά ονόμασε «Harlequin glasses».  Η ιδέα της φάνηκε να αποτυγχάνει, αφού οι περισσότεροι έμποροι οπτικών της γυρνούν την πλάτη, εκτός από ένα κατάστημα στην Νέα Υόρκη. Σιγά σιγά όμως, άρχισαν να προτιμώνται από γυναίκες που είχαν αρχίσει να βαριούνται τους συντηρητικούς, ανέμπνευστους σκελετούς γυαλιών που κυκλοφορούσαν τότε.

 

Η μετέλιξη των Harlequin γυαλιών οράσεων σε γυαλιά ηλίου δεν είναι άλλη από τα γυαλιά ηλίου Cat Eye, τα οποία άρχισαν να γίνονται δημοφιλή κατά την δεκαετία του 1950. Ο σχεδιασμός τους αποτέλεσε μια τομή στους σκελετούς γυαλιών ηλίου, καθώς ήταν ριζικά αντίθετος με τις προηγούμενα σχέδια που κυκλοφορούσαν, ενώ ήταν τα πρώτα γυαλιά που φαίνεται να ήταν εξαρχής σχεδιασμένα αποκλειστικά για το γυναικείο κοινό. Το απόλυτα θηλυκό τους σχήμα, που φέρνει στο μυαλό τα μάτια των αιλουροειδών, θα εξελιχθεί άλλωστε στο απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

 

 Η ουσιαστική έκρηξη στη δημοφιλία του σκελετού Cat Eye αλλά και η ευρεία αποδοχή του ως του κατεξοχήν γυναικείου σκελετού για γυαλιά ηλίου θα έρθει το 1961, με την ταινία «Breakfast at Tiffany’s». Η Holly Golightly, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Audrey Hepburn, φορά ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου σε σχήμα Cat Eye με σκελετό από ταρταρούγα, που σήμερα θεωρείται εμβληματικό. Αν και γυαλιά με σκελετούς cat eye είχαν ήδη φορεθεί από προσωπικότητες του θεάματος όπως η Marilyn Monroe, η Grace Kelly και η Elizabeth Taylor, η δημοτικότητά τους δεν εκτοξεύτηκε παρά μόνο όταν η Hepburn τα φόρεσε ως γυαλιά ηλίου, σε ένα ρόλο που άφησε εποχή.

 

Η δημοτικότητα των γυαλιών ηλίου Cat Eye θα γνωρίσει μεγάλη κάμψη στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, αφού σταδιακά θα παραγκωνιστούν κατά την δεκαετία του ’70, για να ξεχαστούν εντελώς κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ΄90, όταν η γυναικεία μόδα πρόσταζε σκελετούς γυαλιών ηλίου εντελώς διαφορετικής αισθητικής.  Ήδη όμως από την αυγή του 2000 τα Cat Eye γυαλιά ηλίου θα αρχίσουν να επιστρέφουν δυναμικά, επωφελούμενα από την γενικότερη επαναφορά της ρετρό αισθητικής τόσο στο ντύσιμο όσο και στη διακόσμηση. Μεγάλες σταρ της μόδας και της μουσικής, όπως η Rihanna, η Bella Hadid και η Emily Ratajkowski έχουν φωτογραφηθεί πολλές φορές με Cat Eye γυαλιά ηλίου, ενώ η συνολική τους απήχηση στο γυναικείο κοινό φαίνεται να έχει επιστρέψει για τα καλά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυαλιά ηλίου Cat Eye των δεκαετιών του ’50 και του ’60 ήταν σχετικά διαφορετικά από τα αντίστοιχα σημερινά, καθώς ήταν αρκετά πιο γωνιώδη, με έντονα κοψίματα και σχετικά μικρότερους φακούς, ενώ συχνά οι άκρες τους προεξείχαν από την επιφάνεια του προσώπου. Σήμερα, τα γυαλιά ηλίου Cat Eye είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών, οι γωνίες τους είναι πιο ομαλές και γενικά είναι λιγότερο εκκεντρικά, κάτι που μπορεί να τα κάνει να συνδυαστούν με περισσότερα στυλ εμφάνισης αλλά και να ταιριάξουν σε περισσότερους τύπους προσώπου. Σε γενικές γραμμές, τα γυαλιά ηλίου Cat Eye φαίνονται να ταιριάζουν περισσότερο σε γυναίκες με οβάλ ή τριγωνικά πρόσωπα, ενώ μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με πολλά διαφορετικά στυλ ντυσίματος, από casual και επίσημο μέχρι και πιο εκκεντρικές επιλογές.

 

Σήμερα, που τα γυαλιά ηλίου Cat Eye συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές για γυναικεία γυαλιά ηλίου, η ποικιλία τους, τόσο σε μεγέθη, στυλ και χρώματα, όσο και σε τιμές, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όταν αναζητήσετε το νέο σας ζευγάρι γυαλιών ηλίου, τολμήστε μια νότα εκκεντρικότητας που έχει τις ρίζες της στον αμερικάνικο μεσοπόλεμο και ξυπνήστε τη Rihanna που κρύβεται μέσα σας!

Αφήστε το σχόλιο σας