Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Γυαλιά Ηλίου Browline, μόδα από την Αμερική των 50ies

Ανέβηκε από blogger 23/08/2019 0 Σχόλια

Ένα ξεχασμένο ζευγάρι γυαλιών ηλίου από την Αμερική των 50ies γίνεται fashion items από τους millennials : γνωρίστε τα γυαλιά ηλίου Browline!

Η Αμερική κατά καιρούς έχει τροφοδοτήσει τον κόσμο της μόδας με αξέχαστα αξεσουάρ, σχέδια και ρούχα, που με τη σειρά τους επηρέασαν με καταλυτικό τρόπο την ποπ κουλτούρα. Ανάμεσα στα fashion items που μεσουράνησαν, ξεχάστηκαν και επανήλθαν δυναμικά, είναι και τα γυαλιά ηλίου Browline.

 

Tι είναι τα γυαλιά ηλίου Browline;

Τα γυαλιά ηλίου Browline έχουν σαν βασικό χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι το πάνω μέρος του σκελετού τους είναι σημαντικά παχύτερο από το κάτω, το οποίο ενίοτε απουσιάζει παντελώς. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα συγκεκριμένα γυαλιά ηλίου θυμίζουν «φρύδια», εξ ου και το όνομά τους, «browline», δηλαδή «γραμμή φρυδιού». Τις περισσότερες φορές, το παχύ επάνω τμήμα του σκελετού είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του σκελετού είναι φτιαγμένα από μέταλλο και είναι σημαντικά λεπτότερα.

 

 

Πως ξεκίνησαν τα γυαλιά Browlines;

Tα γυαλιά Browline ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και ο σχεδιασμός τους αρχικά περιοριζόταν σε γυαλιά όρασης. Τα πρώτα Browline που κυκλοφόρησαν περιείχαν πολλά κινητά μέρη που άλλαζαν εύκολα, όπως γέφυρες, βραχίονες και «φρύδια», κάτι που επέτρεπε στον κάτοχό τους να τα τροποποιήσει κατά τον τρόπο που ήθελε, γεγονός στο οποίο ίσως χρωστούν ένα μέρος της αρχικής τους δημοφηλίας. Αν και αρχικά ήταν περιορισμένα στο αντρικό κοινό, σιγά σιγά όλο και περισσότερες εταιρίες οπτικών άρχισαν να υιοθετούν το σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και γυναικεία γυαλιά στο ίδιο στυλ. Λόγω της δημοτικότητας τους, τα Browlines σύντομα κυκλοφόρησαν και σε γυαλιά ηλίου, με όλες τις μεγάλες εταιρίες να κυκλοφορούν στην αγορά τα δικά τους μοντέλα στο ίδιο χαρακτηριστικό στυλ.

 

 

Η άνοδος και η πτώση των γυαλιών ηλίου Browlines

Κατά την δεκαετία του 1950, τα Browlines αποδείχθηκαν ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα γυαλιών ηλίου, τόσο στην Αμερική όσο και (λιγότερο) στην Ευρώπη. Παράλληλα, αρκετοί κατασκευαστές αντικατέστησαν τα πλαστικά μέρη με αλουμίνιο, κάνοντας τα γυαλιά ελαφρύτερα και πιο ευκολοφόρετα. Παράλληλα, διάφορες προσωπικότητες της Αμερικής καθιερώνουν το νέο στυλ γυαλιών ηλίου, σε ένα ευρύ φάσμα που κυμαίνεται από τον ιδρυτή του KFC  Colonels Sanders μέχρι των ακτιβιστή ηγέτη Malcolm X.

 

Αν και τα γυαλιά ηλίου Browlines θα παραμείνουν δημοφιλή και κατά τη δεκαετία του ’60, η δημοτικότητα τους θα αρχίσει σταδιακά να φθίνει, εξαιτίας της συνολικής αλλαγής του κλίματος της «δεκαετίας της αμφισβήτησης», που θα επηρεάσει φυσικά και τη μόδα και τις νεανικές υποκουλτούρες, ενώ η παρακμή τους συνεχίστηκε ακάθεκτη και κατά τη δεκαετία του ’70.  Αντίθετα, κατά τη δεκαετία του ’80, πολλοί έφηβοι ξέθαψαν τα γυαλιά ηλίου των πατεράδων τους, κυρίως όσοι ανήκαν σε νεανικές υποκουλτούρες που δεν αρέσκονταν στην «φανταχτερή» μόδα των 80ies. H εμφάνιση του Bruce Willis στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» με γυαλιά ηλίου Browline, τόνωσε τη δημοτικότητά τους και δημιούργησε καινούρια ζήτηση, με αποτέλεσμα κολοσσοί των γυαλιών ηλίου να τα εντάξουν στο σχεδιασμό τους, πλάι στα ούτως ή άλλως διαδεδομένα Aviator και Wayfarer. Η μόδα ωστόσο κάνει κύκλους, και τα «οργισμένα» 90ies περιθωριοποίησαν ξανά τα browlines, θεωρώντας τα γυαλιά για «γέρους» ή για «συντηρητικούς». 

 

Η επιστροφή των Browlines

Η δεκαετία του 1950 χαρακτηρίστηκε από μια επιστροφή στο retro, ξεθάβοντας διάφορες παλιές μόδες και στυλ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε μια «ολική επαναφορά» των γυαλιών ηλίου Browlines, μαζί με μια τάση για επανεκτίμηση της vintage 50ies αμερικάνικης κουλτούρας. Όπως συμβαίνει συχνά, η τάση αυτή ανατροφοδοτήθηκε από την ποπ κουλτούρα, με αποτέλεσμα τα browlines να βρουν το δρόμο τους σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το CSI ή το American Horror Story. Από γυαλιά των λευκών συντηρητικών αμερικάνων, τα browlines έγιναν αγαπημένα γυαλιά των hipsters και των millennials, απευθυνόμενα ωστόσο, κυρίως στο αντρικό κοινό.

 

Η μόδα, ως γνωστών, κάνει τους κύκλους της. Αυτό που μέχρι θες ήταν παρωχημένο, σήμερα είναι το πιο καυτό fashion item. Αν θέλετε μια πινελιά retro Αμερικής στο στυλ σας, τολμήστε ένα ζευγάρι Browlines και προσθέστε στην εμφάνισή σας κάτι από το πνεύμα της δεκαετία του 50, πάντα με άποψη και κομψότητα.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας