Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα «φτηνά» γυαλιά ηλίου;

Ανέβηκε από blogger 03/05/2019 0 Σχόλια

Η αγορά γυαλιών ηλίου είναι μια σημαντική απόφαση – αφού πέρα από το αισθητικό ζήτημα, διακυβεύεται και η υγεία των ματιών μας. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν «φτηνά», αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης γυαλιά ηλίου. Πόσο ασφαλής είναι ωστόσο μια τέτοια επιλογή;

 

Με τον όρο «φτηνά» γυαλιά ηλίου, δεν εννοούμε φυσικά τα γυαλιά ηλίου χαμηλού κόστους, αλλά τα γυαλιά ηλίου που έχουν κατασκευαστεί χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Συνήθως, τέτοιου είδους γυαλιά ηλίου συναντούμε σε πλανόδιους πωλητές, περίπτερα και σε καταστήματα που δεν εξειδικεύονται στα γυαλιά ηλίου. Ένα «φτηνό» ζευγάρι γυαλιών ηλίου μπορεί είτε να είναι απομίμηση μιας γνωστής και αναγνωρισμένης μάρκας, είτε να είναι εντελώς ανώνυμο, χωρίς διακριτικά, είτε ακόμα και να ανήκει σε μια άγνωστη, αμφίβολης ποιότητας μάρκα που δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ, ενώ συνήθως διατίθενται σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές.

 

Τα γυαλιά ηλίου αυτής της κατηγορίας μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα για μια σειρά από λόγους, οι βασικότεροι των οποίων σχετίζονται με την οφθαλμική μας υγεία – αλλά όχι αποκλειστικά! Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγουμε τα γυαλιά ηλίου αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας.

 

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα «φτηνά» γυαλιά ηλίου;

 

Δεν προστατεύουν επαρκώς τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν τα μάτια μας μόνο από το ορατό φως και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά φέρουν ειδικά φίλτρα και επιστρώσεις που μπλοκάρουν τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, που ενώ δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι, δημιουργούν σοβαρές και σωρευτικές βλάβες για τον ανθρώπινο οφθαλμό. Τα γυαλιά ηλίου αναγνωρισμένων εταιριών ακολουθούν κατασκευαστικά πρότυπα σχετικά με την προστασία του ματιού από την UV ακτινοβολία, και φέρουν  τις σχετικές σημάνσεις (UV και CE). Στα αμφίβολης προέλευσης γυαλιά, ακόμα και να υπάρχουν οι σχετικές σημάνσεις, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι πως φέρουν τα ειδικά φίλτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών μας.

 

Είναι προτιμότερο να μην φοράμε καθόλου γυαλιά ηλίου, από το να φοράμε ένα αμφίβολης προέλευσης ζευγάρι

Ο ανθρώπινος οφθαλμός φέρει ένα φυσικό μηχανισμό προστασίας από την ακτινοβολία, που δεν είναι άλλος από την συστολή της κόρης σε συνθήκες ακραίας ακτινοβολίας. Ο μηχανισμός αυτός δεν είναι φυσικά 100% αποτελεσματικός, κάτι που κάνει την χρήση γυαλιών ηλίου απαραίτητη. Ωστόσο, ένα ζευγάρι «φτηνά» γυαλιά  ηλίου δημιουργεί συσκότιση, κάνοντας την οφθαλμική κόρη να διασταλεί και πάλι, και καθιστώντας την περισσότερο ευάλωτη στις UV ακτινοβολίες, που δεν φιλτράρονται καθόλου. Κατά αυτό τον τρόπο, η ζημιά στην οφθαλμική υγεία είναι μεγαλύτερη.

 

Οι ζημιές που προκαλούν τα γυαλιά αμφίβολης προέλευσης δε σταματούν στην οφθαλμική υγεία.

Ένα μη ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου δε θα έχει απλά φακούς κατώτερης ποιότητας, αλλά και τα υπόλοιπα υλικά του δε θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά στάνταρ των μεγάλων εταιρειών. Ειδικά στα σημεία του σκελετού που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, όπως οι βραχίονες ή το τμήμα που ακουμπά στη μύτη, η χρήση σωστών υλικών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ακατάλληλα υλικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμούς. Ακόμα, οι ψεύτικοι φακοί, πέρα από το γεγονός πως δεν προσφέρουν, όπως έχουμε δει, ουσιαστική προστασία, μπορούν να κουράσουν την όραση και να προκαλέσουν ζαλάδες και πονοκεφάλους.

 

Τα «φτηνά» γυαλιά μπορεί να καταλήξουν πιο ακριβά από ένα αυθεντικό, ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών.  

Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου -  απομίμηση, δεν πληροί κανένα κατασκευαστικό πρότυπο. Συνήθως, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κατώτερης ποιότητας και η κατασκευή φθηνή και πρόχειρη. Πέρα από τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν, τα συγκεκριμένα ζευγάρια γυαλιών ηλίου παρουσιάζουν εξαιρετικά μικρή αντοχή στο χρόνο και είναι υπερβολικά ευάλωτα σε σπασίματα, παραμορφώσεις και λυγίσματα. Είναι απόλυτα αναμενόμενο ένα κακής ποιότητας ζευγάρι γυαλιών ηλίου να επιβιώσει πολύ λιγότερο χρόνο από ένα αξιόπιστο, ποιοτικό ζευγάρι, κάνοντας μας να αγοράσουμε στον ίδιο χρόνο περισσότερα γυαλιά ηλίου – και να δαπανήσουμε ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, από ότι αν είχαμε εξαρχής επενδύσει σε ένα ποιοτικό ζευγάρι.

 

Τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου δεν είναι ζήτημα κόστους – υπάρχουν  ποιοτικά ζευγάρια γυαλιών σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές, που όμως ακολουθούν τα κατασκευαστικά πρότυπα που δε θα βάλουν σε κίνδυνο τα μάτια μας και δε θα μας κοστίσουν – στο τέλος – ακριβά. Με τα μάτια μας, και τα γυαλιά ηλίου μας, δεν παίζουμε!

Αφήστε το σχόλιο σας