Για την καλύτερη και πιο εύχρηστη εμπειρία χρήστη, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

15 πράγματα που δεν γνώριζες για τα γυαλιά ηλίου σου!

Ανέβηκε από blogger 21/12/2018 0 Σχόλια

Τα γυαλιά ηλίου είναι ίσως το πιο αγαπημένο αξεσουάρ σε μια γκαρνταρόμπα. Όντας ταυτόχρονα απαραίτητα για την υγεία αλλά και ισχυρό fashion statement, τα γυαλιά ηλίου φανερώνουν πολλά πράγματα για το γούστο και την προσωπικότητά μας. Στο τελευταίο άρθρο της χρονιάς, αποφασίσαμε να κάνουμε μια διασκεδαστική βόλτα στον κόσμο των γυαλιών ηλίου, εξερευνώντας 15 λιγότερο γνωστά – και συχνά απίστευτα   trivia σχετικά με τα αγαπημένα μας γυαλιά.

 

Είσαι έτοιμος να μάθεις πράγματα που δεν γνώριζες για τα γυαλιά ηλίου σου;

 

 • Τα γυαλιά ηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα είχαν συνδεθεί με την έκλυτη ζωή και την αμαρτία. Ο κυριότερος λόγος είναι πως καθώς η αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας δεν ήταν ευρέως γνωστή, τα γυαλιά ηλίου φοριούνταν κατά κόρον από ασθενείς που έπασχαν από σύφιλη, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της οποίας είναι η αυξημένη ευαισθησία στο φως.
 • Ακόμα δεν έχει απαντηθεί αν είναι σωστό ή όχι να φαίνονται τα φρύδια μας, όταν φοράμε γυαλιά ηλίου. Αρκετοί θεωρούν ότι εξαρτάται από τον τύπο του προσώπου, ενώ άλλοι το θεωρούν σοβαρό ενδυματολογικό παράπτωμα.
 • Η 27/6 έχει ψηφιστεί ως παγκόσμια ημέρα γυαλιών ηλίου (στην πραγματικότητα, ημέρα ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στην ανθρώπινη όραση).
 • Τα πρώτα «γυαλιά ηλίου» της ανθρώπινης ιστορίας κατασκευάστηκαν από τους Εσκιμώους, που είχαν παρατηρήσει την επιβλαβή επίδραση της αντανάκλασης του χιονιού στον ανθρώπινο οφθαλμό. Δεν είχαν φακούς και ήταν ένα απλό κομμάτι ξύλο ή κόκκαλο, με μια λεπτή σχισμή που περιόριζε το εισερχόμενο φως.
 • Τα πρώτα γυαλιά ηλίου με φακούς φορέθηκαν στην αρχαία Κίνα από τους δικαστές της εποχής, όχι για να προστατέψουν τα μάτια τους, αλλά για να κρύβουν τις εκφράσεις τους κατά τη διάρκεια της δίκης.
 • Η μεγαλύτερη συλλογή γυαλιών ηλίου στον κόσμο ανήκει στον δημοφιλή Βρεττανό τραγουδιστή Elton John και υπολογίζεται ότι αριθμεί περίπου 20.000 – 25.000 κομμάτια. Η συλλογή έχει εμπνεύσει και ένα θεατρικό έργο με την ονομασία «Elton John’s Glasses».
 • Τα ακριβότερα γυαλιά ηλίου που έχουν πουληθεί ποτέ στο eBay ήταν ένα ζευγάρι που ανήκε στον Elvis Presley και φορέθηκε στη θρυλική του συναυλία στο Madison Square Garden. Η τιμή τους άγγιξε τα 250.000 δολάρια !
 • Το ακριβότερο όμως ζευγάρι χωρίς συλλεκτική ή μουσειακή αξία παραμένει ένα ζευγάρι της εταιρείας Chopard, κατασκευασμένο από χρυσό και στολισμένο με διαμάντια, που πωλείται για 400.000 δολάρια.
 • Έχει υπολογιστεί ότι στο eBay πωλείται ένα ζευγάρι ανδρικών γυαλιών ηλίου κάθε δεκαπέντε δευτερόλεπτα.
 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα ζευγάρι γυαλιών χάνεται, σπάζει ή καταστρέφεται κάθε δεκατέσσερα λεπτά – προς μεγάλη χαρά τόσο των οπτικών όσο και των επισκευαστών.
 • Όμως, εκτός από τα γυαλιά που σπάζουν, έχει υπολογιστεί ότι οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια περίπου 4.000.000 ζευγάρια γυαλιών ηλίου κάθε χρόνο.
 • Όλοι οι χαρακτήρες στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Matrix» φοράνε γυαλιά ηλίου. Μια λεπτομέρεια είναι πως ενώ οι πρωταγωνιστές (οι "καλοί") φοράνε στρογγυλά γυαλιά ηλίου, οι αντίπαλοι τους (οι "κακοί") φοράνε ορθογώνια γυαλιά ηλίου.
 • Έχει αποδειχτεί επιστημονικά, μέσω σχετικών μελετών, πως τα γυαλιά ηλίου προσθέτουν γοητεία σε άντρες και γυναίκες και ελκύουν το αντίθετο φύλο. Επιστημονικά αυτό εξηγείται καθώς η κάλυψη των χαρακτηριστικών εξάπτει την περιέργεια και κάνει αυτόν που φορά τα γυαλιά να φαίνεται περισσότερο επιθυμητός – χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου το γεγονός πως τα σωστά γυαλιά ηλίου κολακεύουν τα χαρακτηριστικά μας.
 • Τα γυαλιά ηλίου μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε ελαφρώς διαφορετικά! Αφενός η αυτοπεποίθηση που δημιουργούν, και αφετέρου η αίσθηση ανωνυμίας που μας χαρίζουν μεταβάλλουν ελαφρά τη συμπεριφορά μας, αναφέρουν οι ψυχολόγοι.  

 

Ο κόσμος των γυαλιών ηλίου είναι πραγματικά ανεξάντλητος! Δεν ξεχνάμε να φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας σε κάθε έξοδο μας, κι ας είναι χειμώνας, για εμφανίσεις με στυλ αλλά και ασφάλεια για τα μάτια μας. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!

 

 

 

 

 

Ετικέτες: Γυαλιά Ηλίου Trivia

Αφήστε το σχόλιο σας